Kan chocolade over de datum? Alles over houdbaarheid en chocolade!

Hoe lang blijft chocolade goed

Stel je voor: Je kijkt uit naar een lekker stukje chocolade. Achter in je kast vind je nog een reep. Zodra je de verpakking open doet, zie je witte uitslag op de chocola. Hoe kun je dit voorkomen, kan chocola bederven en wat is de bewaartijd van chocolade? Lees in deze blog alles over chocolade en de houdbaarheidsdatum!

Chocolade over de datum

Het is mogelijk om chocolade lang te bewaren. Maar, hoelang kun je chocolade bewaren voordat het over de datum gaat? Er bestaat namelijk een bepaalde tijdsduur om chocolade te bewaren. De houdbaarheidsdatum is echter een tijdsindicatie. Ook na deze datum is het mogelijk om chocolade te eten.

Chocolade gaat namelijk niet snel over de datum en kan ook niet snel bederven. De houdbaarheidsdatum duid de uiterste verkoopdatum aan. Dit komt, omdat chocolade en cacaopoeder weinig water en relatief veel conserveringsmiddel en suiker bevatten.

Hoe lang is chocolade houdbaar

Hoe lang is chocolade houdbaar?

Kan pure, witte of melkchocolade bederven en hoelang blijft chocolade goed na het openen? Dit zijn vragen die velen bezighouden. De bewaartijd van melk- en witte chocolade ligt tussen 1 tot 1,5 jaar. Pure chocolade is tot wel 2 jaar houdbaar en kun je het langste bewaren. Dit komt, omdat er veel cacao en weinig vet in pure chocolade zit.

Bonbons kun je in tegenstelling tot de andere soorten chocolade iets korter bewaren. Over het algemeen zijn bonbons een maand houdbaar. Echter bepaald de vulling hoe lang de bonbons goed blijven. Wanneer er geen vulling in de chocolade zit en/of de chocolade massief is, zoals een chocoladeletter, kun je deze meer dan 1 jaar bewaren. Dit komt, omdat er geen vocht in de chocolade zit, maar vet zoals cacaoboter. Des te meer toevoegingen er in een reep chocolade zitten, des te korter je deze kunt bewaren.

Hoe lang kun je chocolade bewaren

Wat is de witte uitslag op mijn chocolade?

Het kan gebeuren dat de chocolade, na verloop van tijd, wit uitslaat. Deze witte waas op de chocolade wordt ‘bloom’ genoemd. Kan de chocolade gaan schimmelen of bederven? Nee, de wit uitgeslagen chocolade is geen schimmel. Je kunt chocolade met een witte waas, zonder gezondheidsrisico’s, opeten.

Wel zal de kwaliteit minder worden, waardoor het stuk chocolade minder lekker smaakt. De chocolade wordt slechter, omdat de structuur verandert, de chocolade afbrokkelt en de intensiteit van de chocolade achteruit gaat. 

Twee redenen waardoor witte uitslag op chocolade ontstaat

Er zijn twee redenen waardoor er witte uitslag op chocolade ontstaat, zoals:

  1. Bij een warme omgevingstemperatuur wordt chocolade zacht en smelt de cacaoboter. Deze grondstof zit verwerkt in chocolade. Zodra de omgevingstemperatuur kouder wordt, zal de chocolade ook weer afkoelen. Hierdoor stolt en kristalliseert de cacaoboter. Als gevolg ontstaat er een witte laag op de chocolade. Dit hele proces wordt vetrijp of vetbloom genoemd.  
  1. Wanneer je chocolade in een vochtige omgeving legt, zal er water gaan condenseren op de chocolade. De suiker in de chocolade los op deze manier op. Dit leidt tot suikerkristallen. Als je de chocolade in een minder vochtige omgeving legt, zal het vocht op de chocolade verdampen. Als gevolg blijven de suikerkristallen op het oppervlak te zien. Dit wordt ook wel suikerrijp of suikerbloom genoemd. 
Hoe lang blijft chocolade goed na openen

Kan ik chocolade wat wit uitgeslagen is opeten?

Velen vragen zich af of chocolade slecht wordt als er een witte waas op zit. Ondanks dat de smaak vermindert, is het mogelijk om chocolade met een wit uitgeslagen waas, zonder gezondheidsrisico’s, op te eten. Chocolade kan namelijk niet schimmelen. Ook kan chocola niet bederven.

Durf je dit niet aan? Gebruik de chocolade voor je baksels of voor een warme kop chocolademelk. De smaak blijft hierbij exact hetzelfde en weggooien is, in het kader van duurzaamheid, onnodig en zonde!

Hoe voorkom je dat chocolade wit uitslaat?

Chocolade is gevoelig voor vocht, warme temperaturen en producten met een zeer sterke geur. Daarom is de beste tip om chocolade in de verpakking en op een donkere, droge plek te bewaren. Een kamertemperatuur tussen de 12 tot ongeveer 18 graden heeft hierbij de voorkeur. Is de reep aangebroken en wil je de chocolade toch bewaren? Wikkel de chocolade dan in aluminiumfolie of sluit de reep af door middel van een zipzakje of bakje. 

Daarnaast is het belangrijk om de chocolade niet naast een product met een zeer sterke geur, zoals vis of kruiden te leggen. De geur kan namelijk in de chocolade trekken. Is de chocolade door een warme kamertemperatuur gesmolten? Dan is het mogelijk om de chocolade in de koelkast te leggen. Dit heeft echter niet de voorkeur, want de kwaliteit kan hierdoor achteruitgaan. Het beste is om de chocolade uit de koelkast te bewaren.

Met deze tips voorkom je dat chocolade wit uitslaat en blijft de houdbaarheid van de chocolade langer goed. Ook nadat de houdbaarheidsdatum van de chocolade is verstreken, kun je de chocolade nog altijd opeten. De houdbaarheidsdatum is de uiterste verkoopdatum. Door de verschillende grondstoffen die in de chocolade verwerkt zijn, bederft het niet of nauwelijks.

Kan pure chocolade bederven