Hoelang heb ik afkickverschijnselen met roken? Check alle verschijnselen!

Stoppen met roken tips

Stoppen met roken heeft veel positieve voordelen. Echter zit er ook een keerzijde aan. In de meeste gevallen is het erg lastig om te stoppen. De verleiding is vaak groot. Uit onderzoek is gebleken dat op jaarbasis gemiddeld 100 duizend mensen een poging doet om te stoppen.

Als je stopt met roken kan je mogelijk afkickverschijnselen krijgen. De ontwenningsverschijnselen van nicotine kunnen enkele dagen tot weken aanhouden. In dit artikel leggen we uit hoe lang je afkickverschijnselen met roken hebt en wat deze verschijnselen zijn bij het stoppen van roken. 

Afkickverschijnselen met roken

Wat zijn ontwenningsverschijnselen van nicotine? Hoelang duren ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken? Stoppen met roken, wanneer wordt wordt het makkelijker? Terechte vragen die je hebt als je stopt met roken. Er zijn verschillende factoren die meespelen als je stopt met roken. Er kunnen zowel lichamelijke als psychische factoren optreden. 

Lichamelijk, omdat je lichaam gewend is geraakt aan de verschillende afstoffen. Met name de nicotine zorgt voor een verslavend effect. Als je afgekickt bent, komt de psyche om de hoek kijken. Roken is een gewoonte geworden. Het doorbreken van deze gewoonte is vaak erg lastig.  

3 maanden gestopt met roken dip

Hoe lang duurt lichamelijk afkicken van roken?

Ik ben gestopt met roken. Wat nu? Als je gestopt bent met roken zijn de eerste weken het moeilijkste. Dit komt omdat je lichaam op een gegeven moment de nicotine gaat missen. Ook kan je last hebben van bijverschijnselen bij het stoppen met roken. Afkickverschijnselen bij stoppen met roken kunnen al na 2 tot zo’n 12 uur optreden. 

Op de vraag ‘welke dagen zijn het moeilijkst bij stoppen met roken?’ kan geconcludeerd worden dat de ergste dagen bij het stoppen met roken de eerste drie dagen zijn. Ben je meer dan 3 dagen gestopt met roken? Dan is de nicotine uit je lichaam.

Nu wordt het lastig, want je snakt naar een sigaret. Dit zijn de ergste dagen bij het stoppen met roken. Houdt je het vol en ben je al meer dan 5 dagen gestopt? Dan heb je het ergste gehad. Na gemiddeld 1 tot 5 weken verdwijnen de lichamelijke klachten geleidelijk. 

Hoe lang duurt psychisch afkicken van roken?

Psychische klachten kunnen langer aanhouden. De neiging om weer een sigaret te roken kan altijd weer de kop op steken. Dit is afhankelijk hoe verslaafd je aan nicotine bent, maar ook andere factoren kunnen hier een rol bij spelen. Met wilskracht en motivatie kom je een heel eind, maar kan het nog steeds heel moeilijk zijn. 

De gewoonte, het aangeleerde gedrag om op een bepaald moment een sigaret te roken kan erg hardnekkig zijn. Je zult aan de hand van discipline je gedachtes onder controle moeten houden. Doe je dat niet dan zal je weer vervallen in je oude patronen. De kans om terug te vallen is op die manier groot.

Bijverschijnselen stoppen met roken 

Als je stopt met roken treden er in de meeste gevallen ontwenningsverschijnselen op. Ontwenningsverschijnselen zijn een goed teken, omdat je lichaam zich hersteld van afvalstoffen. Bij het stoppen met roken zijn de eerste dagen het moeilijkst. Naarmate de week vordert wordt de drang naar een sigaret alsmaar minder. 

Vragen als ‘stoppen met roken, wanneer is het ergste voorbij?’ of ‘hoe lang duurt lichamelijk afkicken van roken?’ kunnen opspelen. In de onderstaande tijdlijn antwoord gegeven wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met roken. 

Stoppen met roken 3 weken dip

Dag 1

Yes, ik ben gestopt met roken. Wat nu? Je longen houden een grote schoonmaakbeurt. Door deze huishouding ga je veel slijm ophoesten. Dit komt omdat alle vuiligheid die een sigaret met zich mee brengt naar buiten komt. Na 20 minuten na het stoppen met roken wordt je hartslag en je bloeddruk weer normaal. 

Na 8 uur is er 50% koolmonoxide en 50% nicotine uit je lichaam. Na één dag is de koolmonoxide helemaal uit je lichaam. De hoeveelheid zuurstof in het bloed is hierdoor ook weer normaal. Heb je COPD. COPD-patiënten zullen merken dat het inspannen zelfs al wat gemakkelijker gaat.

Dag 2

Je reuk- en smaakvermogen komt langzamerhand weer beter op gang. Wanneer ben je afgekickt van nicotine? Na twee dagen is alle nicotine uit je lichaam. Wanneer de nicotine uitwerkt wordt je steeds onrustiger, verandert je stemmingswisseling en je concentratievermogen.

Dit gevoel zal pas verdwijnen zodra je weer een sigaret opsteekt. Hierdoor zal je continu een sterke drang hebben naar een sigaret. Je hebt als het ware telkens last van ontwenningsverschijnselen. Bij het stoppen met roken zijn deze afkickverschijnselen een van de moeilijkste.

Hoe kan je omgaan met afkickverschijnselen? Later in deze blog leggen we uit hoe je kunt stoppen met roken door middel van tips. 

Dag 3

Als je 3 dagen gestopt bent met roken komen er langzamerhand ontwenningsverschijnselen. Je longfunctie wordt echter wel verbeterd. Je krijgt meer energie en het ademhalen gaat al een stuk gemakkelijker.

Week 1

Je bent 5 – 7 dagen gestopt met roken. Welke dagen zijn het moeilijkst bij het stoppen met roken? Dit is deze eerste week! In een week tijd kun je veel last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Ook de drang naar een sigaret kan sterk zijn. Blijf volhouden, want je bent op de juiste weg!

Week 2

Stoppen met roken, wanneer wordt het nu makkelijker? De ergste ontwenningsverschijnselen zijn voorbij. Je lichaam gaat in de herstelmodus, waardoor je steeds minder drang hebt naar een sigaret. Het stoppen wordt hierdoor iets gemakkelijker. Maar blijf volhouden, want het gevaar ligt nog steeds op de loer. 

Maand 1

Je conditie is al beter en het bewegen gaat steeds gemakkelijker. Heb je last van een rokershoest? Meestal verdwijnt deze na één maand. Je zintuigen zullen steeds beter worden, waardoor het mogelijk is dat je meer trek krijgt in eten. 

Maand 2

Hoe lang duren ontwenningsverschijnselen met stoppen met roken? Als je 4 tot 7 weken gestopt bent met roken zijn mogelijk alle ontwenningsverschijnselen verdwenen. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Iedereen is uniek. 

Sommige ontwenningsverschijnselen, zoals stemmingswisselingen of een verhoogde eetlust kunnen zelfs enkele maanden aanhouden. Als je 7 weken gestopt bent met roken, maar ook kan je bij het stoppen met roken na 3 weken een dip hebben. Het kan lastig zijn om te wennen aan je nieuwe levensstijl. 

3 tot 9 maanden

Je longfunctie is met 10% gestegen. Hierdoor zal je, je fitter voelen. Wel kan het zo zijn dat als je 3 maanden gestopt bent met roken weleens een dip hebt. 

Jaar 1

Yes! Het is je gelukt! Risico’s zoals hart- en vaatziekten, maar ook andere ziekten nemen in de loop der jaren steeds meer af. Sommige risico’s worden na een jaar gehalveerd. Na een jaar heb je 40% minder kans op overlijden.

Ook heb je 50% kans op een herhaling van een hartinfarct. Na 10 jaar heb je 50% minder kans op longkanker. Na 15 jaar heb je net zoveel risico op een hartinfarct als de gemiddelde Nederlander die rookt. 

Stoppen met roken wanneer is het ergste voorbij

Ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken

Ontwenningsverschijnselen kunnen als vervelend worden ervaren. Dit zijn de nadelen van stoppen met roken. De nadelen van stoppen met roken wegen niet op tegen alle voordelen! Niet iedereen krijgt last van ontwenningsverschijnselen. 

 Bij afkickverschijnselen met roken kun je moe worden. Andere afkickverschijnselen van roken is duizeligheid of rusteloosheid. De volgende afkickverschijnselen met het stoppen van roken zijn: 

 • Sterke drang om te roken
 • Irritatie en humeurigheid 
 • Rusteloosheid 
 • Angst
 • Niet of nauwelijks kunnen slapen
 • Spanningshoofdpijn
 • Slecht concentratievermogen
 • Koude rillingen in je handen en/of voeten
 • Tintelingen in je handen en/of voeten
 • Trillende handen en/of voeten
 • Trage stoelgang (meer kans op verstoppingen)
 • Verhoogde eetlust

Wat kan ik doen bij ontwenningsverschijnselen? Lees nu alle tips om te stoppen met roken!

De nodige afleiding, ontspanning en lichaamsbeweging helpen bij ontwenningsverschijnselen. Er zijn verschillende manieren die helpen als je snakt naar een sigaret. Tips om te stoppen met roken zijn:

 • Gebruik veel vitamine C. Als je gaat roken wordt er namelijk vitamine C afgebroken in je lichaam. 
 • Drink water. Dit reinigt je lichaam sneller en de trek in een sigaret zal ook afnemen.
 • Zoek de nodige afleiding en vul de tijd die je anders aan het roken besteedde ergens anders aan. Doe een dansje, loop een blokje om of doe sportoefeningen. 
 • Probeer ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Op deze manier verleg je de focus. Je zult zien dat na 3 tot 5 minuten het verlangen naar een sigaret steeds minder wordt.
 • Beweeg regelmatig. Uit onderzoek is gebleken dat bewegen helpt bij stoppen met roken. Door de inspanning heb je minder zin om te roken. 
 • Maak gebruik van nicotinevervangende middelen of medicijnen. Deze middelen verminderen de ontwenningsverschijnselen en helpen je er beter doorheen komen. Dit maakt de drempel soms lager om te stoppen, aangezien je langzaam went aan een vermindering van nicotine. 
 • Lukt dat niet? Dan is het ook mogelijk om de hulp van een professional in te schakelen. Bedenk wel dat jij degene bent die moet veranderen. Als je niet 100% achter je keuze staat, zal stoppen met roken moeilijk worden. En is kans op een terugval aanwezig. 
 • Zit er geen bruikbare manier voor je tussen? Bedenk zelf iets wat je zou kunnen doen om de drang naar een sigaret te kunnen verminderen. Zolang je maar geen sigaret opsteekt is het goed! 
Stoppen met roken 3 weken dipje

Feit of fabel?

Er zijn verschillende feiten en fabels over roken, het stoppen met roken en de afkickverschijnselen.

Feit of fabel? Ik ben zwaarder, omdat ik ben gestopt met roken

Feit! Sommige rokers die stoppen worden enkele kilo’s zwaarder. Dit komt omdat nicotine de stofwisseling stimuleert. Als je stopt kan het gebeuren dat je wat zwaarder wordt. Wanneer ben je afgekickt van nicotine? Na 48 uur is de nicotine uit je lichaam. 

Daarnaast vermindert roken ook het reukvermogen. Als je stopt met roken proef en ruik je beter. Daardoor kan het gebeuren dat je ‘lekkere’ trek krijgt. Onderzoek heeft uitgewezen dat het stoppen van roken gezonder is in tegenstelling tot aankomen. Helaas kan je dit dus niet als excuus gebruiken.

Feit of fabel? Roken zorgt voor een beter concentratievermogen  

Dit is deels waar. In het begin is het mogelijk dat de concentratie sterk verbeterd. Daarna zal het concentratievermogen verder afzwakken. 

Feit of fabel? Roken geeft een ontspannen gevoel

Fabel! Uiteindelijk zorgt het roken niet voor een ontspannen gevoel. In het begin misschien. Daarna zal roken alleen maar spanning geven. Deze spanning zal voortduren tot het moment waarop je een nieuwe sigaret opsteekt. Je komt als het ware in een vicieuze cirkel terecht. Daarom wordt gezegd dat bij het stoppen met roken de ergste dagen de eerste dagen zijn. 

Feit of fabel? Stoppen met roken verslechtert je conditie

Fabel! Sommige beweren dat hun conditie alsmaar verslechterd als ze stoppen met roken. In wezen zijn bij het stoppen met roken de ergste dagen de eerste paar dagen. Dit komt door de afkickverschijnselen. Afkickverschijnselen van roken zijn moeheid. Ook andere afkickverschijnselen bij het stoppen met roken zoals duizeligheid kunnen de kop opsteken.

Uit onderzoek is gebleken dat na de afkickverschijnselen de conditie alsmaar verbeterd. Als je stopt met roken verbetert juist je bloedvoorziening in je lichaam. Ook is een verslechtering van je conditie niet alleen te wijten aan lichamelijke klachten. Rokers kunnen alles uitvergroten waardoor ook psychische klachten een aspect zijn.