Wat is het verschil tussen veiligheidsscharnieren en dievenklauwen?

Scharnieren deur

Deuren en ramen zijn erg inbraakgevoelig. Steeds vaker halen inbrekers de scharnierpennen uit de sponning en treden naar binnen. Om een inbraakpoging te voorkomen is het mogelijk om anti-inbraakscharnieren, zoals veiligheidsscharnieren met dievenklauwen te monteren. 

Wat is het verschil tussen veiligheidsscharnieren en dievenklauwen?

Een veiligheidsscharnier bestaat uit een scharnier met een geïntegreerde dievenklauw. Het verschil is dat een dievenklauw een aanvulling is op een veiligheidsscharnier. Er is hierdoor geen enkel verschil tussen de veiligheid van een veiligheidsscharnier of een dievenklauw.

Wat is een veiligheidsscharnier?

Een veiligheidsscharnier is een scharnier dat wordt toegepast om het risico op een inbraak te reduceren. De meeste van deze RVS scharnieren zijn voorzien van een pen en een gat. Om het scharnier daadwerkelijk aan het kozijn te kunnen bevestigen wordt er een gat geboord. Op deze manier valt de pen vlekkeloos in het gat van het kozijn.

Ook als de scharnierpen wordt verwijderd is het onmogelijk om naar binnen te treden. Het enige nadeel is dat veiligheidsscharnieren bij inbraakschade lastiger te herstellen zijn en er in de meeste gevallen een ervaren slotenmaker aan te pas moet komen. 

Veiligheidsscharnieren monteren

Veiligheidsscharnieren kun je zowel op je deur als op je raam monteren. Is je deur of raam makkelijk op te tillen? Door het lichtgewicht is het verstandig om de RVS scharnieren te plaatsen, zodat inbrekers geen kans hebben om binnen te komen. Hoe dikker de deur is, hoe meer raam of deur scharnieren je moet plaatsen. Het is mogelijk om dit zelf te doen of door een ervaren slotenmaker in te schakelen. 

Beschik je over voldoende kennis en een hamer, beitel, boor en schroevendraaier? Met deze gereedschappen is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Bij het aanschaffen van een veiligheidsscharnier is het belangrijk om te kiezen voor SKG scharnieren. Deze speciale scharnieren hebben een inbraakvertraging. Het is belangrijk om hier op te letten, aangezien er veel soorten veiligheidsscharnieren zijn die toch inbraakgevoelig zijn. 

Stappenplan

Stap 1: Monteer de veiligheidsscharnieren in de deur of raam in een rechte lijn. Het is belangrijk dat de naden niet groter zijn dan 3 millimeter. 

Stap 2: Pak schroeven die voldoen aan een afmeting van 4,5 x 40 millimeter. En bevestig deze in het veiligheidsscharnier. 

Stap 3: De veiligheidsscharnieren zijn het meest inbraakwerend als de kant met de dievenklauw aan het draaiende deel van een deur of raam zit. 

Deur scharnieren

Wat is een dievenklauw?

Een dievenklauw is een mechanisme, bestaande uit een pen en een bus, die het inbrekers lastig maakt om via opendraaiende deuren en/of ramen naar binnen te treden. Het mechanisme van een dievenklauw is gemaakt van staal.

De pen wordt boven in het kozijn, net boven het scharnier gemonteerd. De huls wordt daar recht tegenover gemonteerd. Op deze manier is het niet mogelijk om een raam of deur uit de sponning te halen, ook al is er sprake van inbraakschade aan het scharnier. 

Dievenklauwen monteren 

Beschik je over een houten raam- of deurkozijn? Dan is het mogelijk om dievenklauwen te kopen en te monteren. Dievenklauwen zijn niet geschikt voor kunststof of metalen ramen of deuren. Voordat je begint, is het belangrijk om eerst te controleren of de scharnieren nog kwalitatief goed zijn. Wanneer een scharnier niet meer gemakkelijk draait, is het verstandig om ze vast te zetten, te smeren of te vervangen voor anti-inbraakscharnieren. 

Stappenplan

Stap 1: Boor twee gaten van 6 millimeter in het raam of deurkozijn. Plaats vervolgens de dievenklauw 5 centimeter onder het raam- of deurscharnier. Van origine komt het pendeel in het raam of de deur en het gatdeel in het kozijn. Echter is het ook mogelijk om dit andersom te plaatsen.

Stap 2: Gebruik een schroevendraaier of boor en maak punten waar de schroeven moeten komen. Draai vervolgens je raam of deur dicht. Boor gaten (in de afdrukken) in het kozijn. Het is hierbij belangrijk om de juiste boormaat te hanteren van 10 millimeter en 2 centimeter diep. Wanneer het gat te groot is komt de contrabus te los te zitten. Is het kwaad al geschied? Dan is het mogelijk om de bus te verlijmen.

Stap 3:
Gebruik vervolgens nog een keer je boormachine en boor gaten in het raam of de deur. Hierbij gebruik je iets andere boorafmetingen, zoals 10 millimeter en 3 centimeter diep. Plaats als laatste de dievenpennen in je raam of deur en de contrabussen in het kozijn. Op deze manier demotiveer je inbrekers om in te breken in jouw woning.

Alternatief voor een dievenklauw

Als je scharnier niet meer werkt, is het beter om geen dievenklauwen meer te kopen. Het is verstandiger om ze te vervangen voor veiligheidsscharnieren. Deze speciale scharnieren zijn al voorzien van een geïntegreerde dievenklauw. Daarnaast is het ook mogelijk om bovenlichten van dievenpennen te voorzien. Alle producten zijn verkrijgbaar bij een doe-het-zelf-zaak, speciaalzaak op het gebied van sloten of via het internet. 

SKG-keurmerk

Het is belangrijk om een gecertificeerd veiligheidsscharnier met dievenklauw aan te schaffen. De meest inbraakwerende veiligheidsscharnieren en dievenklauwen bevatten een SKG-keurmerk. Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) test in welke mate hang- en sluitwerk inbraakwerend is. De mate wordt aangeduid met sterrenklassen. Er zijn drie soorten SKG scharnieren. 

  1. SKG-keurmerk met één ster is standaard inbraakwerend en bestand tot wel 3 minuten inbraak. 
  2. SKG-keurmerk met twee sterren is zwaar inbraakwerend en bestand tegen minimaal 3 minuten inbraak.
  3. SKG-keurmerk met drie sterren is extra zwaar inbraakwerend en bestand tegen 3-5 minuten inbraak. 
  4. SKG-keurmerk met een vinkje duidt aan dat het hang- en sluitwerk een aanvulling is op het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Politie Keurmerk Veilig Wonen

Het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) toont aan dat een woning, door inbraakvertragers en overige veiligheidsmaatregelen, voldoende beveiligd is tegen een inbraak. Een inbreker heeft door de getroffen maatregelen langer de tijd nodig om naar binnen te treden. Hierdoor neemt de kans op een inbraak tot wel 80% af. Naast gecertificeerd hang- en sluitwerk zijn buitenverlichting, rookmelders en een goed buitenaanzicht ook onmisbaar bij het beveiligen van je woning.

Deur scharnieren kopen